Antalet personer utan arbete har ökat med 0,73 procent sedan augusti. 

Nya siffror visar att antalet personer som är utan jobb i landet nu är uppe i 2,72 miljoner. Arbetsstyrkan med formella anställningar uppgår till 20,74 miljoner. Minskningen mellan augusti och september innebar att 19 768 personer blev av med jobbet. 

Redan i augusti såg siffrorna mörka ut för Spanien. Då rapporterades det att landets arbetslöshet var dubbelt så stor som det europeiska genomsnittet. Detta samtidigt som miljoner medborgare kämpar för att betala för mat, hyra och el. 

Enligt Trading Economics ligger Spaniens arbetslöshet på 12,87 procent. Betydligt högre än till exempel Sverige (7,9), Litauen (7,5) och Frankrike (7,1).

Annons

Varför så höga siffror i Spanien?

Spanien har kämpat länge med hög arbetslöshet och det ser inte ut att ljusna under den kommande tiden. Många frågar sig varför Spanien har så stora problem med detta jämfört med andra länder. 

“Problemet är att vi ännu inte förstår varför det är så svårt för Spanien att vända trenden med arbetslöshet. Den har varit konstant i vår ekonomi i 40 år nu,” säger Miguel Basterra som är professor arbetsrätt och socialskydd vid universitet i Alicante.

“Efter så många år med flera olika regeringar och politiska inriktningar skulle man tro att en lösning har implementerats. Eller att vi åtminstone hade identifierat huvudorsaken till varför det ser ut som det gör,” fortsätter han.