Spaniens premiärminister Pedro Sánchez utlyste idag klockan 10 allmänna val, de skall hållas söndagen den 28 april.

Därmed undviker han en ”supersöndag” den 26 maj, den dagen då det är val för kommuner, de autonoma regionerna och EU-val.

Bakgrunden till nyvalet är att regeringens budget röstades ner för två dagar sedan i parlamentet. Regeringen kunde teoretiskt sett fortsatt med en förlängning av den gamla budgeten, men i praktiken var det omöjligt då regeringen har beslutat om reformer som det då inte fanns finansiering för.
Pedro Sánchez inledde sitt tal med att försvara misstroendeomröstningen den 30 maj 2018. Där betonade han att den förra PP-regeringen röstades bort för oegentligheter. Han fortsatte med att poängtera att under de åtta månader som PSOE-regeringen har suttit vid makten så har det antagits 13 nya lagar och utfärdats 25 dekret. Pensionerna har inflationssäkrats och minimilönerna har höjts, detta var två av de åtgärder som Sánchez räknade upp.

Sánchez nekade till att han skulle ha inlett förhandlingar med de katalanska separatisterna utanför det som grundlagen stipulerar. Han anklagade dessutom de konservativa partierna för att de inte visat honom den lojalitet rörande Katalonien som han gjorde då han var i opposition.

Annons

De flesta spanska politiska bedömare verkar vara ense om att skälet till att inte hålla valet samtidigt som de andra valen är att Sánchez vill minska risken för att de nuvarande dåliga opinionssiffrorna skall smitta av sig på de övriga valen.