Nu är den stora tillbyggnaden av Bioparc klar. Temat är ”Den oändliga resan” som invigs tisdagen den 18 juni. Här får man upptäcka den biologiska mångfalden i Central- och Sydamerika.

Av Tommy Stenström Hemlin

Hela utbyggnaden är inspirerad av den första spanska världsomseglingen som leddes av Juan Sebastián Elcano med besättning på fartyget nao Victoria.

Utbyggnaden gör det möjligt att upptäcka den biologiska mångfalden i Central- och Sydamerikas rev, floder och djungler.

(Foto: Bioparc)

Annons

Besökarens resa börjar i ett stort terrarium med dess innevånare, detta övergår till ett rum med saltvattensakvarium där man återskapat miljön runt reven. Därefter kommer man in i ett navigationsrum som beskriver dåtidens navigering.

Nu kommer besökaren in i Bromeliarummet och den stora Amazondjungeln kring en flod. Sedan är det dags för Kuriosarummet med allt från uppstoppade legendariska eller okända djur vid den tiden till de första apoteken med dåtidens örtmediciner. Här ägnas en stor del till dåtidens ekonomiska motor: kryddor.

Resan fortsätter med Upptäckarsalen som är en hyllning till de spanska upptäcktsresandena och deras bedrifter. Från detta går man igenom en undervattenstunnel till Mayavärlden med bl a en Mayapyramid.

Färden avslutas vi dörren till Xibalbá, Mayafolkets underjord.

Med denna spännande utbyggnad hoppas Bioparc kunna ge besökaren en medveten och pedagogisk upplevelse och förståelse mellan historia och nutid.