Att minska underskottet kommer att vara den vägledande principen för den ekonomiska politiken som den nya spanska regeringen kommer att lägga. Det säger Mariano Rajoy som också meddelar att PP-regeringen inte tänker höja skatterna eftersom det är det mest orimliga med tanke på de svårigheter som medborgare och företag upplever.

Det var Rajoys svar på den fråga som tidigare hade kommit under gårdagens debatt från socialdemokraten Alfredo Pérez Rubalcaba om den nya regeringen tänker höja momsen och skatten för att reducera underskottet på 16.500 miljoner euro 2012.

Den spanska ekonomin kommer troligen att krympa under fjärde kvartalet 2011, enligt Spaniens tillträdande premiärminister Mariano Rajoy. Regeringen planerar att lägga fram ett dekret till den 30 december med åtgärder för att få fart på ekonomin och ordning på landets statsbudget.

Förutom budgetåtstramningar siktar Rajoy på att se till att omstruktureringarna av landets banksektor fortskrider. Han planerar även att återinföra ett omstritt skatteavdrag för bostadsägare

Annons

Den enda budgetpost som han ser kommer att öka 2012 är Spaniens pensioner, som från och med årsskiftet ska höjas. ”Allt annat kan komma att sänkas”, säger Rajoy och öppnar samtidigt dörren för att det kan komma fler åtstramningsbeslut framöver.

PP-regeringens planer är att budgeten som läggs ska uppfylla de kriterier och framtidsbedömningar som Europakommissionen lägger fram i januari. Detta måste helt enkelt följas, säger Spaniens kommande premiärminister Mariano Rajoy.

Lagstiftningen kring den sociala tryggheten kommer inte att förändras. Det betyder att pensionsåldern som träder i kraft vid 67 ligger fast. Likaså vill Rajoy slopa den spanska motsvarigheten till klämdagar, att när en helgdag hamnar på en söndag att den flyttas till måndag.

Mariano Rajoy föreslår ett treårigt gymnasium för att bättre förbereda studenter och höja den kulturella nivån i Spanien. Studietiden i motsvarigheten till gymnasiet kommer att öka från två till tre år. Samtidigt vill han säkerställa en gemensam undervisning över hela det spanska territoriet.

Elevernas värderingar måste utvecklas i att inhämta kunskap, stimulera entreprenörskap och känna personligt ansvar.