Den baskiska gerillan ETA pressas att en gång för alla ta avstånd från våld. Det moderata baskiska nationalistpartiet PNV hävdade på måndagen, i samband med ett internationellt fredsmöte i staden San Sebastian, att en deklaration i den riktningen är att vänta från ETA under veckan.

Varken Spaniens regering eller företrädare för förbjudna grenar av ETA fanns på plats vid mötet. I stället var det en rad påstådda medlare som fanns med vid fredskonferensen i San Sebastian. Slutsatserna som ligger till grund för mötet stödjer sig på den plan som 2004 utarbetades av ETA och dess politiska gren Batasuna.

De påstådda medlarna består av Irlands tidigare premiärminister Bertie Ahern, FN:s tidigare generalsekretare Kofi Annan, Jonathan Powell som jobbade under Tony Blair, Norges Gro Harlem Bruntland samt den tidigare franske inrikesministern Pierre Joxe och Sinn Féin-politikern Gerry Adams.

ETA, vars mål är en baskisk stat, hålls ansvarigt för över 850 människoliv.

Annons

I början på oktober meddelade Ekin, en stödgrupp till baskiska separatiströrelsen ETA, att de tänker lägga ned sina vapen. Beslutet välkomnades av den spanska regeringen som ”ännu ett steg framåt”, men samtidigt sade den att ETA måste lägga ned sina vapen.

Ekin är en olaglig grupp och i fjol greps flera misstänkta ledare. Även ETA har försvagats av gripanden och har inte genomfört några attacker sedan 2009.