Efter debatten och omröstningen i parlamentet på onsdagen fick inte Alberto Núñez Feijóo (Partido Popular) tillräckligt med stöd för att kunna bilda regering.

Nu får den t f regeringschefen Pedro Sánchez uppdraget att försöka sy ihop en regering.

När Spanien höll allmänna val 23 juli blev Partido Popular största parti. Men segermarginalen var inte tillräcklig. Det krävs 176 mandat för majoritet.

Vid omröstningen i parlamentet fick PP:s partiledare Alberto Núñez Feijóo stöd av totalt 172 mandat. Förutom Partido Populars 137 även 33 från nationalkonservativa Vox och ett mandat vardera från borgliga Navarra-partiet UPN och Coalición Canaria.

Alberto Núñez Feijóo får inte tillräckligt med stöd.

Annons

178 av mandaten röstade nej till Alberto Núñez Feijóo som regeringschef. Det var socialistiska PSOE med 121 följt av galiciska BNG (1), baskiska nationalistpartiet PNV (5), baskiska vänsterytterkantspartiet Bildu (6), katalanska separatistpartiet Junts (7), republikanska katalanska ERC (7) och ytterkantsvänsteralliansen Sumar (31).

Partido Populars försök till att bilda regering var dömt att misslyckas på förhand. Eftersom PP fick flest röster gav kung Felipe VI partiledaren Alberto Núñez Feijóo första uppdraget att bilda regering.

Men drygt två månader efter valet råder fortsatt dödläge om vem som ska styra landet. Ytterligare en enkel omröstning kommer att ske på fredagen. I stället för att få en majoritet räcker det med fler ja- än nej-röster.

Men i nuläget pekar ingenting på att det blir en förändring jämfört med onsdagens omröstning.

Läs mer: Tiotusentals manifesterade mot amnestilag för dömda separatister

Uppdraget med att försöka bilda regering går då över till Pedro Sánchez, partiledare för PSOE och avgående regeringschef.

Sánchez måste få med sig ytterkantsvänsteralliansen Sumar och flera regionala separatistpartier för att få majoritet. Med det följer många krav som leder till tuffa förhandlingar.

Dessutom är Kataloniens separatister splittrade kring vilka krav som ska ställas på centralregeringen i Madrid. Innerst inne önskar de inget nyval.

Läs mer: PSOE-politiker utesluts för att ha kritiserat förslag till amnestilag

Kraven som hittills framkommit från Katalonien är amnesti för dömda separatister. Även en folkomröstning om regionens självständig hörs från de mer extrema separatisterna, något som går emot grundlagen.

Efter den andra omröstningen på fredag går uppdraget att bilda regering över till Pedro Sánchez. Han har då två månader på sig att sy ihop en regering.

Annars väntar nyval den 14 januari.