Myndigheterna i regionen förbereder nu omfattande beredskapsövningar. 

Andalusien har drabbats av strax under 600 skogsbränder under sommaren. Enligt uppgifter från regionalregeringen har omkring 1 700 hektar brunnit. Även om det har regnat mycket och hösten nu är här så varnar regionsrådet Antonio Sanz för att brandrisken fortfarande är hög. Förra helgen brann det i Algeciras, något som Sanz kallar för “ett bevis på att vi inte kan sänka beredskapen”.  

Andalusiens specialistbrandkår, Plan Infoca, gjorde 596 utryckningar under sommarmånaderna för att släcka skogsbränder. Dessutom kallades de till 86 incidenter utanför skogsområden – 24 i städer och 62 på jordbruksmark. 

Provinsen som drabbats hårdast är Huelva. Där har 116 bränder rapporterats. Därefter följer Almería (83), Granada (77), Málaga (74), Jaén (67), Córdoba (62), Sevilla (62) och Cádiz (55). 

Stor beredskapsövning 

Annons

I onsdags hölls ett möte där flera representanter från regionalregeringen deltog i Ayamonte. Där berättade Sanz att en omfattande beredskapsövning kommer att äga rum i slutet av oktober. Detta är tredje året i rad som en sådan övning anordnas och planen är att de ska fortsätta årligen. 

Övningarna kommer att hållas i Cádiz och Málaga. De ska testa myndigheternas svarstid och samarbete under jordbävningar, oljeläckage och skogsbränder. 

I Cádiz ska tre scenarion testas; en brand i en tank med farligt innehåll, en skogsbrand och en oljeläcka i Algecirasbukten. I Málaga ska responstiden från räddningspersonal i Estepona i samband med oljeläckage prövas. Dessutom planeras en jordbävningsövning i Marbella.  

Andalusien är en av de regioner med högst risk för jordbävning i Spanien. Risken är dock måttlig ur ett globalt perspektiv.

“Det handlar om mycket allvarliga situationer som vi hoppas aldrig kommer att utspela sig i verkligheten, men för att vara säkra måste vi testa vår beredskap inför det värsta scenariot”, förklarade Sanz.