När kakao blir lyxvara hoppas Spanien på egna odlingar i mindre skala

av | feb 9, 2025 | Näringsliv

Ska kakao bli fortsättningen på vad avokado och mango har blivit för Spanien? När avokado och mango har blivit exportframgångar tittar nu Spanien på kakao vars pris har skjutit i höjden det senaste året.

Mayacivilisationen använde en gång i tiden det ”bruna guldet” som valuta. Senaste året har priset på choklad skenat.

2023 kostade ett ton kakao 2.400 euro för att stiga till 10.600 euro 2024. Choklad är på väg att förvandlas till lyxvara.

Elfenbenskusten och Ghana står för mer än 60 procent av utbudet. Väderfenomenet ”El Niño” och höga temperaturer har gett usla skördar. Dessutom är kakaoplantagen gamla.

I Spanien tittar nu tekniker vid CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) som är specialister på komplicerade uppdrag att testa kakao. Spanien har lyckats med avokado, mango, cherimoya och jordgubbar. Nästa utmaning är kakao.

Svenska Magasinet träffade forskaren Iñaki Hormaza.

Våren 2024 besökte Svenska Magasinet forskningsstationen La Mayora i Algarrobo öster om Málaga. Vi träffade forskaren Iñaki Hormaza som då visade oss kakaobuskar.

Läs mer: IHSM La Mayora startade 1961 – här vidgas kunskapens gränser

I söndagens nummer av Diario Sur berättar Iñaki Hormaza om projektet som är fem år gammalt.

Det började med en förfrågan från företaget La Despensa de Palacio i Sevilla som tillverkar choklad. De ville producera spansk kakao.

– Jag sa till dem att det inte är möjligt. I Málaga har man försökt odla kakao utomhus sedan 1600-talet. Även om vintrarna är milda är de för kalla och kakaobönorna dör, säger Iñaki Hormaza till tidningen.

Nu har man lyckats odla och få fram kakaobuskar utomhus och blir med det första platsen på europeiska fastlandet. Andra platser som Granadakusten Costa Tropical, Almería och Kanarieöarna skulle också kunna fungera som testområden.

Läs mer: Första skörden av kakao i Europa – på Solkusten

Men det stora problemet är produktionskostnaden som är mycket hög. I andra länder där kakao odlas pollineras den av små insekter, som inte finns i Spanien.

– Det tvingar oss att manuellt pollinera blommorna vilket innebär extra kostnader och mycket låg produktion.

För Spaniens del handlar det om en väldigt symbolisk produktion, en småskalig produktion, av hög kvalitet så kallad ”gourmet”.

Samtidigt ska spanska forskare hjälpa storproducerande länder för att optimera småproducenternas odlingar och förbättra avkastningen på deras marker.

Annons
Vittsjö
Muebles Piramides Puerto