Det var spanjorerna som tog den högt uppskattade kakaon till Europa. Spanjorerna anlade kakaoodlingar från Java till Mellanamerika och från Mexiko till Trinidad och Haiti.

Nu har forskare vid anläggningen La Mayora i Algarrobo öster om Málaga fått den första skörden av kakao i Europa. Det rör sig om hundra kilo baljor av fyra olika sorters kakao från 80 plantor.

Kakao är en delikatess som väldigt få kan motstå. Den används till choklad som konsumeras över hela världen. Kakaoträdet har sitt ursprung i Amazonas. De första européerna som fick kännedom om kakao var besättningen på Christofer Columbus fjärde resa 1502 som förde den första kakaon till Spanien.

På mindre än ett sekel blev chokladdrycken kungahusens och det europeiska herrskapets favorit. Men trots européernas kärleksrelation till choklad var det ingen som lyckades odla kakao på den gamla kontinenten. Tills nu.

Forskningsinstitutet IHSM (Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea) mer känt under namnet La Mayora har odlat kakao i Algarrobo sedan 2019.

Och efter tre år har de lyckats bärga den första skörden av kakao i Europa.

Forskaren Iñaki Hormaza säger till dagstidningen Diario SUR att idén föddes efter samtal med La despensa de Palacio som är den enda chokladfabriken i Andalusien som ligger i Estepa.

Hormaza och hans team har ett 80-tal kakaoträd i två växthus, ett uppvärmt och ett ouppvärmt. Det har skördats i båda växthusen även i det ouppvärmda som inte har ett system för att hålla temperaturen över 15 grader som är tröskeln för att inte kakaoträdet ska ta skador.

Sedan 1700-talet har försök med kakaoodlingar gjorts i provinsen Málaga.

Om det kan bli en kommersiellt gångbar produkt med kakao odlad på Solkusten återstår att se.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.