Astrid Lindgren är en av Sveriges mest älskade författare. Bakom en nyutkommen bok med titeln ”Alla älskar vi Astrid” står författaren Per-Ola Björklund. Boken bygger på brevväxling och möten som Per-Ola hade med den kända författaren. Per-Ola berättar om sitt liv och hur Astrid Lindgren kom att bli en del av det.
Delar av boken bygger på händelser från Costa del Sol.
– I januari 1986 började jag min lärarpraktik som mellanstadielärare på Svenska skolan i Fuengirola under rektor Lennart Ekmans ledning. I februari det året skrev jag till Astrid och frågade om hur Ronja Rövardotter kom till, berättar Per-Ola Björklund som är bosatt i Falun men har semesterlägenhet i Mijas Costa.
Ett utdrag ur hennes brev är detta:
”Vill du hälsa barna i Costa del Sol att en författare inte så ofta har fullt klart för sej hur figurerna uppstår. Men namnet Ronja kan jag tala om varifrån jag fick, Jag fick det från en svensk karta över Lappmarken. Där hämtade jag namnet på alla rövarna och även till Ronja. Det var nämligen en lappkåta som hette Anronjaurekåtan. Då tog jag en bit av det namnet och bröt ut det så att det blev namnet Ronja. Så ville jag skriva en bok som gjorde att jag fick hållas i vildmarken. Eftersom jag inte kunde vara där i levande livet så var det bra att skriva en bok från en vacker skog. Då kunde man vara i den skogen i långa tider. Och sen när Ronja väl hade sett dagens ljus började hon göra saker så att det hände lite grand. Hon träffade Birk, hon hölls i skogen. Jag vet inte hur det gick till, men rätt som det var så var både Ronja och Birk i full fart att göra både det ena och det andra”.
– Barnen i klass 5-6 blev glada över svaret från Astrid, då många av dem både läst boken och sett filmen om Ronja, minns Per-Ola.
1986 träffade Per-Ola sångerskan Alice Babs på skolan i Fuengirola.
– Jag spelade fiol för henne i kyrkan i Nueva Andalucia. När Astrid Lindgren skulle fylla 90 år, 1997, blev jag hembjuden till henne på Dalagatan och spelade fiol även för Astrid (bilden på omslaget).
Astrid Lindgren och Per-Ola träffades första gången vid en uppsättning av Bröderna Lejonhjärta. Det var i januari 1985. Efter mötet började vi brevväxla. Med åren blev det över 30 brev, som nu finns utgivna i boken ”Alla älskar vi Astrid”. Den innehåller även intervjuer med kända filmskådespelare och minnen ur mitt liv.
Astrid fick periodvis säckar med brev. Under sitt liv kom hon att brevväxla med cirka 30 personer har Kerstin Kvint, Astrids personliga sekreterare och vän, berättat. Per-Ola var en av dem. Per-Ola som har lägenhet i El Mirador i Calahonda.
Det är Gidlunds förlag som har utgett boken av författaren Per-Ola Björklund: ”Alla älskar vi Astrid.” Brev, intervjuer och minnen. 234 sidor med över 100 unika bilder i svart-vitt och färg.
Författaren Per-Ola Björklund från Bjursås i Dalarna har tidigare givit ut två böcker: Bygdespel i Dalarna och Dalanöjen. Han är riksspelman på fiol, regissör och har skrivit sex pjäser. Sedan mitten av 1970-talet har han varit verksam inom Dalarnas kulturliv. Per-Ola har tilldelats flera priser och stipendier, nu senast Vansbro kommuns kulturpris 2021. Tidigare har han bland andra erhållit Rune Lindström-stipendiet 1981, Ingmarsstipendiet 1991 och blev 2018 utsedd till Årets Bjursing.