Ceuta och Melilla likställs med Palestina, Kaukasus, Kashmir, Somalia och Mali. Jag uppmanar till jihad, säger Al-Zawahiri, ledare för den radikala militanta islamistiska rörelsen al-Qaida. Efter flera lugna månader är siktet återigen inställt på Spanien.

Det var vid ett tal den 24 november som Al-Zawahiri tog upp Spaniens ”ockupationen” av Ceuta och Melilla i Nordafrika.

Även om ledaren uppmanar till jihad på grund av ”ockupationen” av Ceuta och Melilla menar underrättelseanalytiker att uttalandet inte ska ses som ett ”direkt hot” mot Spanien.

Talet med hänvisningarna till Spanien publicerades den 24 november på jihadistforum på nätet. Talet på 38 minuter har titeln ”En varning till den islamiska nationen på grund av hotet från FN”.

Spanien är en ”ockupationsmakt” som inte följer Förenta Nationernas stadga som garanterar folkrätten. Al-Zawahiri säger att ockupationen av Ceuta och Melilla kan jämställas med Israels ockupation av Palestina eller Rysslands ockupation av Tjetjenien.

Al-Zawahiri tal har gett många eko bland radikaliserade runt om i världen, enligt den spanska underrättelsetjänsten.

I en nyutkommen rapport räknar den spanska underrättelsetjänsten upp ett dussin terroristgrupper i området Sahel, söder om Sahara, som bedöms som de främsta hoten mot Spanien, både externt och internt.

Inrikesdepartementet i Spanien meddelar att antiterrorvarningen fortsatt ligger på nivå 4 på den femgradiga skalan och har inte förändrats sedan juni 2015 i samband med attackerna i Frankrike, Tunisien, Kuwait och Somalia.

Även om Spanien inte har drabbats av terroristattack sedan den på Las Ramblas i Barcelona i augusti 2017, grips fortsatt misstänkta terrorister. Bara under 2021 har spansk säkerhetspolis genomfört ett tjugotal operationer där 37 personer gripits.