Den person som omkom och de fem som skadades i branden var samtliga utlänningar. Provinsstyrelsen vill i samarbete med provinsens utländska konsulat skapa ett verktyg så att nära 300.000 utlänningar som är bosatta i provinsen ska få uppdaterad information vid liknande händelser.

Förutom 300.000 bosatta utlänningar kommer omkring fem miljoner, mestadels européer, som turister till provinsen varje år. Elías Bendodo som är president i provinsstyrelsen Diputación de Málaga och för turistrådet Patronato de Turismo de la Costa del Sol träffade den 5 september representanter från 16 olika länders konsulat i provinsen Málaga däribland Danmarks, Finlands och Islands honorärkonsuler (bilden). Sveriges honorärkonsul i provinsen Málaga var inte där.

Meningen är att provinsmyndigheterna ska utarbeta en krisgrupp som ska kunna ge snabb löpande information i samband med katastrofer. Myndigheterna tillsammans med Baldomero Rodiles-San Miguel som är konsul för Panama och även dekanus för den konsulära kåren i Málaga (Cuerpo Consular de Málaga) där 36 länder ingår ska se över möjligheterna för en krisgrupp.

Bendodo betonade hur viktigt det är att ha ett gott samarbete för att kunna ta itu med en katastrof av en sådan omfattning som senast på bara 48 timmar.
”Det var en snabb, samordnad och effektiv insats som ger ett nytt värde åt Costa del Sol”, sa Elías Bendodo.

Annons

Det är viktigt att de konsulära kontakterna fungerar och att uppdaterad och viktig information kan komma ut till den utländska befolkningen sa Elías Bendodo vidare.