Monica Molbeck, Mijas, en av de svenska pionjärerna på Costa del Sol har avlidit i en ålder av 101 år. Monica var bildkonstnär och föddes i Landskrona 1914. Hon studerade vid Konstakademien i Köpenhamn, läste filosofi i England och USA.

Monica var en av de svenska pionjärerna på Costa del Sol och kom till kusten 1958. Med maken Jos startades Europaresor som erbjöd kvalitetsresor och senare hotell La Concha i Los Boliches. Molbeck sålde hotellet och investerade i 55.000 kvadratmeter mark som blev bostadsområdet Vista Verde till höger om Mijas-vägen.

Monica Molbeck fick år 2001 priset som Årets kvinna av Asociacion De mujeres Internacional Costa del Sol. Monica var mycket aktiv bland de residenta kvinnorna. Hon organiserade gratiskurser i konst där kvinnor kunde upptäcka sig själva med hjälp av konsten. Det var kurser som Monica höll fram till att hon var 99 år.

Makarna var lyckligt gifta i 62 år och aktiva tills år 1999 då Jos plötsligt gick bort. Sonen Jonas är verksam i kulturhuset, Casa de la Cultura, Fuengirola, i den kommunala musikskolan sedan 1984.

Annons

Vid 100-årsdagen firades Monica med mottagning på Svenska kyrkan i Fuengirola. Svenska Magasinet hade en intervju med Monica Molbeck i februarinumret 2004.

Monica Molbeck avled den 10 juli. Begravningen hölls den 16 juli med familjemedlemmar, släktingar och nära anhöriga.

-Monica var aktiv som konstnär nästan ända in i det sista. Hon har dagböcker med skisser, det är fantastiska alster hon har lämnat efter sig. Vi har hittat skisser från när hon var 14 år. Innan hon kom på konstskola hade hon konsten i blodet säger sonen Jonas Molbeck till Svenska Magasinet.