Sedan i söndags söker spansk polis efter en misstänkt terrorist som ska befinna sig i Barcelona. Enligt uppgifter i spansk media ska det röra sig om en marockansk busschaufför från Casablanca vid namn Lmidi Brahim.

Spanska inrikesministern Fernando Grande-Marlaska säger att kampen mot terrorbrott fortsätter att fungera som tidigare. Både polis, underrättelsetjänst som regionala poliskårer som Los Mossos och Ertzaintza fortsätter att arbeta för att förhindra terrorbrott.

Inför jul- och nyårshelgen meddelade inrikesdepartementet 13 december att säkerheten i Spanien på gator och torg förstärks. Anledningen är julhandeln och nyårsfirandet då många människor samlas.

Den 23 december publicerade Washington en varning för en eventuell attack i Barcelona. ”Vi har ingen kommentar till den varningen. Vårt arbete mot terrorbrott fungerar som tidigare” meddelar inrikesdepartementet.

Annons

Enligt dagstidningen El Periódico som var först med nyheten om att säkerhetsstyrkor söker en misstänkt terrorist i Barcelona ska polisen har intensifierat sina insatser.

Mannen som uppges vara från Casablanca har körkort för att hantera alla fordon även bussar och lastbilar enligt en källa vid lokalpolisen Guardia Urbana.

Inrikesdepartementet betonar att invånare och turister inte ska oroa sig i onödan.

USA:s konsulat i Barcelona uppmanade på Twitter och på sin officiella webbplats i söndags att besökare bör iaktta försiktighet på platser med mycket folk. Terrorister kan attackera utan att först ha varnat.