Minst tretton personer omkom vid en brand på tre nattklubbar i stadsdelen Las Atalayas i centrala Murcia tidigt på söndagen.

Fonda Milagros, nattklubben där 13 personer omkom hade inte öppningslicens. Sedan mars 2022 fanns det ett beslut på att verksamheten skulle upphöra och stänga. Trots beslutet fortsatte man med att arrangera fester och evenemang med reklam via sociala nätverk. Det skriver Murciatidningen La Verdad på måndagen.

Enligt det nuvarande kommunalrådet Antonio Navarro (PP), och Andrés Guerrero (PSOE) som var borgmästare tidigare fanns det inget tillstånd att bedriva nattklubb.

I stället gällde beslutet från mars 2022 om att verksamheten skulle upphöra vid Fonda Milagros och Teatre. De båda nattklubbarna ingår i samma enhet enligt lokala myndigheter.

Annons

Det är totalt tre nattklubbar som låg i samma byggnad som har brunnit. Branden startade i Fonda Miligros och spred sig till Teatre och Golden. Nöjesstället som i helgen lockade med evenemanget We Are Remember ligger bara några hundra meter från sporthallen Palacio de deporte i Murcia.

På måndagsmorgonen bekräftade Murcias vice borgmästare Rebeca Pérez att tre av de fem personer som rapporterats saknade har lokaliserat och hittats vid liv. De tre befann sig vid strandområdet Calblanque utan mobiltäckning. De lokaliserades klockan 7.30 på måndagsmorgonen omedvetna om att de var eftersökta, skriver Murciatidningen La Verdad.

Senare kunde även de två andra som söktes hittats vid liv.

Murcias borgmästare José Ballesta sa vid en intervju med Carlos Alsina på Onda Cero att räddningstjänsten har arbetat hela natten med att hitta fler kroppar efter omkomna. Men några ytterligare fynd har ännu inte gjorts.

José Ballesta bekräftar också att branden startade i nattklubben La Fonda och spred sig till Teatre. I byggnaden fanns det totalt tre nattklubbar.

Utredarna arbetar i nuläget för att fastställa brandorsaken.

Vad som orsakat branden är ännu inte klarlagt. Utredarnas första preliminära rapport talar om att en kortslutning eller en flamma är de mest sannolika orsakerna till att branden började, skriver La Verdad.

Nationalpolisens pressansvarige i Murcia, Diego Seral, betonar att de skador som finns efter branden är mycket viktiga att undersöka. De höga temperaturerna har förhindrat både polis och utredare. Arbetet med att finna brandorsaken kommer att ta lång tid.

Spanska kungahuset sänder kondoleanser och skriver att de känner delaktig smärta och bestörtning över den tragiska olyckan i Murcia. Vi vill uttrycka vår solidaritet med offrens familjer och med hela staden. Vi önskar de skadade ett snabbt tillfrisknande och tackar räddningspersonalen för deras exemplariska arbete.

Spanien har genom årens lopp drabbats av flera bränder på nattklubbar. Den mest omfattande inträffade på Alcalá 20 i Madrid den 17 december 1983 då 82 personer omkom. Den 14 januari 1990 inträffade en stor brand på nattklubben Flying i Zaragoza där 43 personer omkom.