Efter sex års uppgång minskade ifjol nyproduktionen av bostäder på Costa del Sol. Antalet nybygga bostäder/fastigheter som godkändes av arkitektkollegiet i Málaga var under 2019, 7.102 vilket var en minskning med 7,5 procent jämfört med 2018.

Under sex års tid har nyproduktionen av bostäder och fastigheter ökat. Enligt bedömare skedde en inbromsning under fjolåret. Samtidigt var siffran för 2018 den högsta under det senaste decenniet visar siffror från Colegio de Arquitectos i Málaga som Diario SUR hänvisade till i en artikel i lördagstidningen.

Det var framför allt under fjolårets sista kvartal som det skedde en rejäl tillbakagång av antalet godkända bostäder/fastigheter. Francisco Sarabia, vid arkitektkollegiet, förklarar tillbakagången med ”politisk instabilitet” som bidrog till förseningar i investeringar. (bilden).

Arkitekterna tror dock inte att vi står inför början av en ny nedåtgående kurva i fastighetsmarknaden. Tvärtom var 2019 ett år av konsolidering eller återhållsamhet av verksamheten inom fastighetssektorn.

Annons

Konjunkturnedgången har sin grund i den politiska instabiliteten som Spanien har lidit av vilket har skapat misstro och osäkerhet i ekonomi vilket har kommit att påverka investeringarna.

Under 2020 kommer siffrorna att vara kiknande som under 2019 eller något bättre, säger Francisco Sarabia till tidningen och tillägger att Brexit blir den stora utmaningen under året.

Under 2019 godkände arkitektkollegiet 1.347 bostäder i Málaga följt av Estepona (1.223), Marbella (662), Mijas (659) och Fuengirola (601). Totyalt uppgick värdet på alla registrerade projekt till 886 miljoner euro.

Málaga stad var den kommun där det slutfördes flest enheter under fjolåret, totalt 1.425, följt av Estepona med 676 och Mijas med 429 enheter.

(FOTO: COLEGIO DE ARQUITECTOS DE MÁLAGA)