En 16-årig svensk pojke som satt frihetsberövad i fem månader på Solkusten misstänkt för våldtäkt på en ung kvinna och som sedan friades har rätt till skadestånd för olaga frihetsberövande. Det visar ett utlåtande från ett utskott vid spanska justitiedepartementet som granskat ärendet. Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet har tidigare berättat om pojken som greps den 18 juli 2011 misstänkt för en våldtäkt på en ung kvinna i samband med en semesterresa. Enligt kvinnan som gjorde en polisanmälan dagen efter händelsen skulle våldtäkten ha inträffat på en strand i Fuengirola.

Pojken riskerade att dömas till sex års internering i ett ungdomscenter och ytterligare fem års övervakning i frihet. Pojken nekade hela tiden till våldtäktsanklagelsen.

Under fem månader satt pojken frihetsberövad vid ungdomsanstalten La Biznaga i Torremolinos och missade sin skolutbildning i Sverige. Pojken fick lämna anstalten strax före julhelgen 2011 och placerades i ett familjehem på Solkusten med utreseförbud.

Annons

Den 13 juni 2012 hölls rättegången vid Juzgados y Fiscalía de Menores i Málaga. Pojken som hade hunnit fylla 17 år frikändes i juli månad 2012. Då hade det gått ett år sedan han greps.

Den svenske advokaten Göran Rise har engagerat sig i fallet. I november 2012 skrev advokat Göran Rise en debatt artikel i Svenska Magasinet där han ställde frågan om Spanien hade kränkt pojkens rättigheter till en rättvis rättegång inom skälig tid?

En begäran om skadestånd lämnades in till justitiedepartementet. Som underlag för beslutet från det spanska justitiedepartementet är det ett utskott (Consejo general del poder general) med domare som granskar det spanska rättsväsendet. Nyligen kom de med ett utlåtande.
– De konstaterar att det spanska rättsväsendet har agerat felaktigt i klientens fall och att förutsättningarna för att skadestånd skall utgå är uppfyllda, säger advokat Göran Rise till Svenska Magasinet.

Rådets beslut är per definition inte bindande för Justitiedepartementets slutliga beslut i skadeståndsfrågan men det väger mycket tungt och det är osannolikt att Justitiedepartementet inte skulle fatta ett slutligt beslut i enlighet med Rådets utlåtande.
– Man kan kort sammanfatta det hela med att hittills har det gått så bra som det bara är möjligt. Nu får vi bara avvakta Justitiedepartementets beslut och hoppas på att de följer samma linje, säger Göran Rise.

Bildtext: Vid en ungdomsanstalt i Torremolinos satt den 16-åriga pojken från södra Sverige frihetsberövad i fem månader.