En kombination av kemikalier och en mask med en bakterie som slår ut skadeinsekten ”picudo rojo”. Ska det bli räddningen för Solkustens palmer?
Regionalregeringen Junta de Andalucia och Málaga stad tester nu en kombination av kemikalier samt den mikroskopiska masken ”Steinernema carpocapsae” (bilden) som för med sig bakterier som dödar skalbaggar. Myndigheterna hoppas nu att detta kan vara nyckeln till att bromsa utvecklingen av skalbaggen ”picudo rojo” (Rhynchophorus ferrugineus) som angriper palmer.
Mängder av palmer utmed hela Spaniens Medelhavskust har blivit hårt angripna. Även i de större städernas parker har skadeinsekten fått fotfäste.
Den senaste veckan har myndighetspersoner suttit i krismöten. Antonio Moreno från jordbruksverket, Agricultura de la Junta de Andalucía, har träffat tekniker från Centro de Investigación y Formación Agraria så gott som varje dag, uppger La Opinión de Málaga.
Samtliga palmer i Málaga ska nu räknas och studeras. Friska palmer förses med ”skyddsringar” och utifrån friska palmer görs noggranna kontroller i en omkrets på 200, 600 eller upp till 1.000 meter beroende på hur många palmer som finns i området.
I vissa områden kommer kanariepalmer att få kemiska behandlingar mot skadeinsekten var 45:e dag för att de inte ska bli angripna. Skadade palmer kommer att behandlas med bekämpningsmedel två gånger under 15 dagar därefter var 45:e dag.
De bekämpningsmedel som används heter imidacloprid och abamectina. För tre år sedan började arbetet med att hugga ned angripna palmer i Nerja, Marbella och Estepona som var bland de första platserna utmed Solkusten som blev angripna.