Det blev en blöt inledning på december på grund av regnovädret ”Efraín” som drog in över Iberiska halvön. På 15 dagar kom 20 procent av den förväntade årsnederbörden i provinsen Málaga. Men det räcker inte. Det krävs ytterliga fyra 15-dagarsperioder med regn för att komma till rätta med torkan.

Nivåerna i vattenreservoarerna har ökat. Men det behövs mer regn. Inte bara för att fylla reservoarerna utan även att grundvattennivåerna höjs.

I La Viñuela-dammen öster om Málaga är läget fortsatt kritiskt med bara tio procent av kapaciteten. 125 mm regn föll på den platsen under första halvan av december.

På västra Costa del Sol kom det mer regn. Omkring 200 mm föll i Valle del Genal i Sierra Bermeja norr om Estepona och La Concepción-dammen vid Istán fick 210 mm. La Concepción-dammen är nu fylld till 62,9 procent av sin kapacitet.

Väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) officiella mätstation i Málaga är på flygplatsen. Här har det kommit 140 mm hittills i december vilket är mer än genomsnittet för hela december som är 100 mm.

Återigen har det under den gångna veckan debatterats varför det inte finns några byggda vattenreservoarer i de mest regnrikaste områdena. Det gäller Ronda-området som inte har någon reservoar även om det regnar mest här.

Blötast i december har det varit i området runt río Guadiaro som ligger på gränsen mellan provinserna Málaga och Cádiz som har fått 321 mm följt av río Genal vid Jubrique (307 mm) och Los Reales de Sierra Bermeja (296 mm), enligt siffror för perioden 5 till 16 december som vattenmyndigheten Hidrosur redovisat.

Aktuella siffror över nederbörd hittar du via Hidrosurs Twitterkonto.

Under julveckan är det soliga vädret tillbaka och det kan bli upp till 21 grader varmt under julhelgen.