Tidigare var det covid-19-hysteri. Nu pratar alla om vulkanutbrottet. Många är engagerade och hjälper till. Vi skickar sängkläder och kläder. Vi uppmanar svenskar bosatta på öarna och turister att hjälpa till. Det säger svensken Martin Talay bosatt i Santa Cruz på La Palma. När Svenska Magasinet når Martin Talay vid middagstid på torsdagen upplever han det som att läget har lugnat ner sig en aning. Från hans balkong syns bara några mörka moln. Vulkanutbrottet pågår fortsatt men lavan som kommer är inte i samma omfattning som tidigare.

– Om lavan når havet uppstår giftiga gaser som myndigheterna varnar för. Men det är oklart om lavan når havet. Allt handlar om vulkanens intensitet och mängden lava. Fortsatt spyr vulkanen ut lava men inte lika mycket som tidigare visar bilder på den lokala tv:n.

Pensionering
Martin Talay har tidigare jobbat som affärskonsult i Uppsala. Efter pensioneringen bosatte han sig i Santa Cruz de la Palma som är den största tätorten på ön.

– Jag träffade en spanjorska från Valencia. Så det var kärleken som fick mig att flytta till Spanien efter pensioneringen. Först tänkte jag att flytta till fastlandet men det blev La Palma vilket jag inte har ångrat, säger Martin Talay när Svenska Magasinet ringer upp.

Annons

Martin säger att han ännu inte har träffat någon svensk på ön.
– Det är väldigt få svenskar här vad jag har hört. Jag umgås med några danskar. Min fru flyttade hit för 17 år sedan. Genom bekanta som bor på Lanzarote träffades vi.

Martin märkte inte av de tusentals mindre skalv som inträffade före vulkanutbrottet.
– Vi bor en timmes bilresa från området på andra sidan ön. I förra veckan var jag i Sverige och kom tillbaka i lördags. Min fru märkte inte heller jordskalven som var. De var inte så starka.

Fantastiskt men skrämmande
I lördags följde Martin de lokala tv-nyheterna. Myndigheterna hade då börjat evakuera djur. När nyheterna rapporterade om de första explosionen efter klockan 15 i söndags lokal tid åkte Martin till platsen för att se det med egna ögon.

– Jag har aldrig upplevt något sådant tidigare. Jag måste säga att det var fantastiskt, det var ett skådespel men samtidigt förödande och skrämmande.
– En hemsk känsla, fruktansvärt att se alla de hundratals som förlorat sina hem.

Martin bor på andra sidan ön. Härifrån ser man inte så mycket av vulkanutbrottet förutom rökmoln eller färgade moln. Ibland kommer det aska med vindarna.

– Jag var ute och tog en fika på stan tidigare idag (läs: torsdag, red. anm.) Det är mycket polisbilar i rörelse. Anledningen är att spanska kungaparet kommit till ön.

Flyget går
Martin berättar också att det inte är några flygrestriktioner i nuläget.

– Det har pratats om att myndigheterna eventuellt stänger flygplatsen. Allt beror på vindarna om askan kommer åt det hållet flygplatsen ligger.

Befolkningen på ön kännetecknas av stora familjer. Det är ett underbart folk här på La Palma och jag stortrivs, säger Martin Talay flera gånger under intervjun.

– De är mycket vänliga och hjälpsamma. Jag vill även ge en stor eloge till räddningstjänsten. De är mycket professionella och har sköt allt exemplariskt.

Bildtext: När Martin Talay kikar ut från fönstret på torsdagen så har det lugnat ner sig. En del moln är lite mörka i bakgrunden. (Foto: Privat)