Marocko har beslutat att frige 48 spanska fångar efter den begäran som kung Juan Carlos lämnade till Marockos kung Mohammed VI när de träffades vid ett officiellt besök i Rabat i mitten av juli. Det spanska hovet Zarzuela ser detta som en god gest och som visar den vänskap som är mellan de två folken.

Kung Mohammed VI har beslutat att frige dessa 48 fångar i samband med högtiden ”Fiesta del Trono”, den dag då Mohammed VI besteg tronen, enligt den marockanska nyhetsbyrån MAP. Under gårdagen samtalade de två monarkerna med varandra via telefon.

Mohammed VI tillhör Alaouite-dynastin, som har regerat i Marocko sedan 1664; åren 1912 – 1956 dock under franskt protektorat. Han efterträdde sin far på Marockos tron 23 juli 1999.

Enligt Zarzuela har benådningarna av de 48 fångarna kopplingar till den begäran som don Juan Carlos riktade till Marockos kung i mitten på juli.

Annons

”Händelsen belyser den starka dynamik som finns i de bilaterala avtalen länderna emellan. Den spanska monarken betonade också det intresse som delas av de båda länderna i att ytterligare stärka de bilaterala förbindelserna för att göra ytterligare framsteg” skrivet det spanska hovet i en officiell kommentar.

En av de överföringar som väntas ske är den i Marocko dömde spanske medborgaren Antonio García Vidriel. Han greps i Tánger i april 2012 då han smugglade hasch tillsammans med sin son. Spanska myndigheter förväntar att han inom kort kommer att lämnas över till Spanien för att avtjäna sitt straff.

Foto: © Casa de S.M. el Rey / Borja Fotógrafos