På bilder ses Marbellasvensken Olof K Gustafsson, vd för Escobar Inc, spatsera i fritidshamnen Puerto Banús.

Men sedan två veckor sitter svensken frihetsberövad efter att spansk polis och federala agenter vid amerikanska skatteverket slagit till mot mannens bostad i Marbella på morgonen den fjärde december.

Under sex timmar sökte polisen igenom bostaden och tog pengar, klockor, smycken, datorer och telefoner.

Det är Svenska Dagbladet som är först med att berätta om gripandet av Olof K Gustafsson som är vd för Escobar Inc, som utger sig äga rättigheterna till den avlidna colombianske knarkbaronen Pablo Escobars namn. Svensken driver bolaget tillsammans med Pablos bror Roberto Escobar.

Annons

Nu är Olof K Gustafsson från Ekerö i Stockholm misstänkt för konstsmuggling, grov penningtvätt, urkundsförfalskning och bedrägeri, samt för att ingå i en kriminell organisation som bedriver illegal konsthandel.

Amerikanska myndigheter få honom utlämnad till USA, berättar mannens advokat Federico Moglia.

Svensken ska bland annat ha flyttat 1,2 miljoner dollar mellan konton i USA och Förenade Arabemiraten, visar utredningen.

– De menar att det är pengar han fått från bedrägerier, men det är pengar som han haft länge. Det är ingen penningtvätt, säger Federico Moglia till tidningen.

Escobar Inc ska ha marknadsfört och sålt mobiltelefoner utan att 500–600 personer inte har fått sina betalda produkter.

– Det är inget bedrägeri utan ett företag som hade problem med sina leveranser.

Ett tidigare reportage i Svenska Dagbladet visar Olof Gustafssons lyxliv i Marbella. Det är dubbla Rolexklockor i guld och en gul Ferrari med frun Svetlanas namn inbroderat i läderklädseln.

På frågor om gripandet av svensken svarar UD:s presstjänst:

”UD har kännedom om att en svensk medborgare, en man i 30-årsåldern, frihetsberövades i Spanien i början av december. Mannen företräds av advokat. Ambassaden i Madrid arbetar med fallet. Mannen är häktad och misstänkt för bedrägeri. Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess.