Nu ska det bli slut med förstörda stränder i Marbella i samband med stormar. Den statliga myndigheten för kust och strand kommer att stabilisera Marbellas och San Pedro Alcántaras stränder med 400.000 kubikmeter sand från floden río Genal.

Manifestationer från invånare och turistnäringen. Myndigheterna har inte kunnat undgå proteststormarna som har följt efter havsstormar med förstörda stränder i turist- och badorten Marbella.

Läs mer: 10.000 namnunderskrifter för vågbrytare i Marbella och San Pedro

För närvarande ligger projekten med att transportera sand från Genalfloden och att bygga vågbrytare i miljönämnden för godkännande. Därefter kommer arbetena att läggas ut på anbud, något som beräknas bli i slutet på året, skriver Diario SUR på torsdagen.

Totalt handlar det om två projekt. Det första är att föra över sand från flodmynningen vid Genal till Guadaiza-Guadalmina i San Pedro, ett arbete som är budgeterat till 7,4 miljoner euro.

Annons

Dessutom ska totalt sex vågbrytare byggas upp 100 till 200 meter ut i havet. Flera stora stenar ska tas bort vid flodmynningen av río Guadaiza och 200.000 kubikmeter sand ska förstärka stränderna i området.

Det andra projektet gäller Marbella Venus till Punta del Ancón med en budget på 8,5 miljoner euro. Även här ska 200.000 kubikmeter sand från Genalfloden bidra till bredare stränder i Marbella.

Två undervattensvallar som mäter 100 meter ska byggas 145 meter utanför stränderna.

– Stabiliseringsprojekten i Marbella och San Pedro har prioriterats under den senaste mandatperioden efter att ha blivit försummade. Nu står inför den sista delen av planeringsarbetet och godkännandet från miljönämnden, säger regeringens delegat i Málagaprovinsen Javier Salas.