Den gamla romerska ruinstaden Baelo Claudia ligger precis vid kanten av den kända Boloniastranden med vit, finkornig sand. Här producerades garum som både var kosttillskott och smaksättare i det antika romerska köket.

Museet är sevärt och visar fynd efter de utgrävningar som startade 1917

Tarifa och kitesurfing är en strålande kombination. Om du nu inte är av den sportiga typen så hittar du sköna bad, avkoppling i solen och besök på chiringuito med nyfångad fisk från havet eller paella.

Även de som inte är så historiskt intresserade imponeras av det arkeologiska komplexet Baelo Claudia. Omkring 170.000 besökare kommer hit varje år.

På bilden intill ser du den gamla romerska ruinstaden som grävdes fram 1917. I bakgrunden Boloniastrandens vita sanddynor. Härlig känsla, eller hur?

Annons

Blåser det och är dåligt väder har museet stora panoramafönster mot de romerska lämningarna. Annars kan du promenera runt bland ruinerna.

5.000 invånare

Hur Baelo Claudia troligtvis såg ut för nästan 2.000 år sedan

Uppskattningsvis 5.000 personer levde och verkade i den romerska staden Baelo Claudia. Här fanns affärskvarter, gator med trottoarer, akvedukter, en teater med plats för 2.000 åskådare, fiskindustri, badanläggningar, marknadsplats och speciellt avsedda platser för tillbedjan. Staden byggdes före Kristi födelse och hade tidigt förbindelse med Tanger i Nordafrika.

Platsen har fått sitt namn av Claudius som var det romerska rikets fjärde kejsare från den 24 januari år 41 till sin död 13 oktober år 54. Det finns uppgifter om att hans fjärde hustru lät förgifta honom med en svamprätt så att han avled. Hans fullständiga namn var egentligen Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus.

Teatern hade plats för 2.000 åskådare

Under kejsar Claudius styre uppfördes många imponerande byggnadsverk och nya provinser kom till i det då mäktiga romarriket. Under Claudius tid expanderade riket till de brittiska öarna.

Betydande fiskeindustri

Med sitt utmärkta läge var Baelo Claudia ett administrativt centrum. Det som besökare i första hand får veta är den omfattande industrin med insaltning av fisk. Här tillverkades nämligen garum som bestod av jäst fisk. Det betraktades som nyttigt kosttillskott och smaksättare i det antika romerska köket.

Enligt boken Pompeji av Maja Lundgren tillverkades den kanske godaste garumen av spansk makrill. Den bereddes av fiskrens, mestadels från makrill. Renset blandades med salt, vinäger och örter i till exempel ett lergodskärl och ställdes ut i solvärmen för att jäsa. Efter en tid hällde man av den jästa vätskan och använde den som sås i diverse kulinariska anrättningar. I Baelo Claudia fanns en sådan betydande fiskindustri.

Affärsdistriktet. Lägg märke till gatan och trottoaren vid sidan om.

Under 200-talet blev det en ekonomisk nedgång, mycket beroende på ett jordskalv i området som orsakade skador på staden. Staden renoverades därefter för att på 700-talet mista sin status och tillbakagången var ett faktum.

Så hittar du till Baelo Claudia

Följ gamla riksväg N-340 förbi Tarifa fram till kilometerskylten 70.2 där du tar av på väg CA-P-8202. Följ skyltarna mot Bolonia och El Lentiscal. Efter 8 km ser du Baelo Claudia som har öppet tisdagar till lördagar mellan klockan 9 till 18. Söndagar och helgdagar 10 till 15. Måndagar stängt. EU-medborgare går in gratis.

Boloniastranden är kitesurfarnas paradis

 

 

 

 

 

 

 

En läcker paella serveras på närmaste strandrestaurang