Antal nyupptäckta fall av immunbristsjukdom orsakade av HIV-virus minskar i provinsen Málaga. Däremot ökar fallen bland homosexuella. Det uppger dagstidningen La Opinión de Málaga.

I går var det Världsaidsdagen vilket även uppmärksammades i provinsen Málaga där antalet konstaterade infektioner minskade under 2010 med 16 procent. Däremot ökar antalet infektioner bland homosexuella enligt siffror från regionens hälsovårdsmyndighet Consejería de Salud de la Junta de Andalucía.

Men det verkliga problemet är att mellan 25 och 30 procent av de som har aids är omedvetna om sin situation och utgör en risk för andra och för sig själva.

Provinsen Málaga är Andalusiens mest drabbade provins och det är Torremolinos och Marbella som har flest fall. Det första aidsfallet registrerades 1982 och fram till i dag har 2.966 fall registrerats i provinsen. Majoriteten av dem som har aids är män (78,5%).

Annons

I december 2008 påbörjades en ny snabbtestmetod, ett salivtest som görs under tungan. Fram till september hade 1.059 sådana test utförts där 30 nya fall konstaterats.