Sedan början på 2000-talet har den svenska regeringen publicerat rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna i enskilda länder. Ansvarig för rapporterna är Utrikesdepartementet under ledning av statsrådet Ann Linde.
Regeringen publicerar landrapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer regionvis ungefär två gånger per år för de länder där Sverige har permanent närvaro. Med en fast publiceringsordning författas och publiceras rapporter för varje region med cirka två års mellanrum, skriver den svenska regeringen.

Nyligen publicerades rapporten för Spanien som Sverige har mycket goda bilaterala relationer med.

Förbindelserna präglas av samarbetet inom EU, ett betydande handelsutbyte samt ett stort mellanfolkligt utbyte genom turism och utbildning. I många utrikespolitiska frågor råder bred samsyn, såsom vad gäller demokrati och MR, nedrustning, jämställdhet och miljö/klimat.

De ekonomiska förbindelserna mellan Sverige och Spanien är omfattande.

Spanien är Sveriges trettonde största exportmarknad och står för 2,1 procent av svensk export. Fordon, trä och papper, mediciner, järn och stål, teleutrustning och elektronik utgör de största produktgrupperna. 1,4 procent av svensk import kommer från Spanien. Verkstadsprodukter, halvfabrikat, livsmedel (frukt och vin) samt kemiska produkter är de största produktgrupperna.

Det finns närmare 600 svenska företag med majoritetsägande från Sverige och 200 helägda svenska företag i Spanien.

Spanien är det främsta turistmålet för svenskar. Barcelona är svenskarnas vanligaste weekend-destination och Gran Canaria det främsta charterresmålet.

Cirka 1,5 miljoner svenskar reser varje år till Spanien och omkring 90.000 svenskar bor i landet mer eller mindre permanent.

Antalet bosatta spanjorer i Sverige har ökat de senaste åren till omkring 5.000 till 6.000. Fler och nyetablerade flygförbindelser har ytterligare ökat förutsättningen för turistutbyte i båda riktningar.

Spanjorer är den nionde största gruppen utländska studenter i Sverige och den fjärde största från Europa. Sverige är den åttonde mest populära destinationen för spanska Erasmusstudenter med över 1.350 per år. Undervisning i svenska erbjuds på Spaniens officiella språkskolor och vid flera universitet i storstäderna. I Sverige är spanska näst störst i undervisning av utländska språk efter engelska.

Du kan läsa rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Spanien i sin helhet genom att klicka HÄR.