Rikspolisen har gripit en person i Benahavís på spanska Solkusten som tros ha kopplingar till gärningspersonen som utförde terrordådet i Bryssel där två svenskar dödades. 

Den arresterade mannen var internationellt efterlyst sedan belgiska myndigheter utfärdat en arresterings- och överlämningsorder. Han är misstänkt för narkotika- och vapenhandel, penningtvätt och för att vara medlem i en kriminell organisation, och riskerar ett åtta år långt fängelsestraff.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Europa Press ska mannen som heter Kamal Afouallah vara född 1972, vara från Marocko och ha belgiskt medborgarskap.

De första tecknen på att mannen hade kopplingar till terroristen i Bryssel upptäcktes efter ett samarbete mellan spansk och belgisk polis. Under utredningen kunde det fastställas att de båda hade kopplingar till samma kriminella nätverk. 

Bar falska dokument

Annons

Poliserna kunde lokalisera mannen i Benahavís inte långt från Marbella. Fram till dess hade han undkommit rättvisan med hjälp av falska dokument. Efter att han gripits gjordes en husrannsakan i hans boende där man hittade dokumentation, olika typer av elektronik och en stor summa pengar. 

I skrivande stund försöker utredarna kartlägga exakt vilka band som finns mellan mannen som greps i Benahavís och gärningsmannen i Bryssel. Den gripne sitter just nu häktad i väntan på rättsprocessen utan möjlighet till borgen.