De senaste åren har provinsen sett Spaniens största folkökning.

Under det tredje kvartalet 2023 har den stannat av och för första gången på länge minskar antalet invånare. 

Enligt nya uppgifter från Spaniens nationella institut för statistik (INE) minskade Málagaprovinsens befolkning med 313 personer mellan juli och september. Det innebär att regionen tappar i invånarantal efter nio raka kvartal med en stadig stigning. 313 kan låta som en liten nedgång men det är den tredje största jämfört med landets övriga provinser. De största tappen var i Cordoba (-1 286) och Huelva (-478), även de belägna i Andalusien. 

Under två raka år, 2020 och 2021, var Málaga den provins i Spanien där befolkningen ökade mest. När pandemin tog slut flyttade mängder av människor dit från resten av landet och hela världen. Totalt steg Málagas invånarantal med 67 976 personer. Under detta års första sex månader fortsatte trenden och ungefär 12 000 nya invånare registrerades i provinsen. 

Annons

Under den senaste tremånadersperioden bröts alltså trenden när Málaga tappade 313 invånare. Det innebär att det totalt bor 1 762 902 personer i provinsen. Det återstår att se ifall det är en engångsföreteelse eller om fler personer kommer att lämna i framtiden. 

Ökade bostadspriser

Experter har tidigare varnat för att de ökade bostadspriserna och bristen på långvariga  hyreskontrakt har blivit ett stort problem i Málaga. Det innebär både att det blir svårare att locka nya invånare och att behålla de som redan bor där. Málaga stads befolkning ökade ifjol på grund av invandring men tappade en del av sin lokalbefolkning. Om man ser till de senaste 12 månaderna var endast 11 procent av provinsens nya invånare spanska medborgare. 

Bara i tisdags publicerade bostadsplattformen Pisos.com en ny rapport som visar att priset för att hyra en bostad i Málaga har ökat med närmare 19 procent under det senaste året. Den näst högsta uppgången i Spanien.