Nya säkerhetskontroller genomförs på nattklubbar och barer i staden. Dessutom ska polisnärvaron på utvalda platser öka. 

Anledningen är den tragiska branden i Murcia tidigare denna månad där 13 människor miste livet i en nattklubb som saknade tillstånd.

Förslagen på åtgärder lades fram av medlemmar av PSOE, Spaniens socialistiska parti, och godkändes av stadsrådet i måndags. Det innebär att polisnärvaron i stadens nattklubbsdistrikt ska öka och att tillstånd och säkerhet hos klubbarna ska granskas.  

Mónica Reino, från Centro Históricos grannsamråd, har tidigare klagat på ljudvolymen som nattlivet för med sig. Under ett möte för urban planering påpekade hon dessutom att: ”På en halvtimmes promenad genom Centro Histórico såg vi att hälften av nattklubbarna inte hade en nödutgång. Representanter från kommunen har inte satt sin fot i lokalerna, men de säger att de är trygga platser”.

Annons

Mariano Ruiz Araujo från PSOE stämde in: ”Det finns stora problem som den nuvarande ledningen låter passera. Den dramatiska händelsen i Murcia har gjort att olika röster höjts, men vår administration tar inte problemen på allvar”.  

Han tillade också att: ”Driften av sådana här etablissemang vilar på ansvarsfullhet. Men många bedriver sin verksamhet i byggnader som också är bostadshus, vilket varit förbjudet sedan 1997. Korrekta inspektioner utförs inte och vi har endast sex aktiva kontrollanter i staden.”

Málagas säkerhetsråd, Avelino Barrionuevo, påpekade att det hittills utförts 51 kontroller av brandsäkerheten i stadens nattklubbar, barer och restauranger under året. “Total säkerhet går inte att uppnå, men vår stad har en hög standard. Vi borde inte smutskasta en sektor som generellt lever upp till det som förväntas av den,” säger han.