Har du planerat att flyg till/från Málaga den 14 juli? Då är du inte ensam. Den dagen kommer Málaga flygplats att sätta historiskt rekord med omkring 600 starter och landningar.

Den 14 juli är det redan nu inplanerat 577 operationer eller ”rörelser”, det vill säga landningar och starter på Málaga flygplats. Och med sista minuten-bokningar och privatflyget räknar flygledningskontrollen Enaire att nå 600.

Flyget sätter rekord på löpande band.

Till sommaren spränger Málaga flygplats alla tidigare gränser för hur många start och landningar som kommer att hanteras på de två rullbanorna. Under juli och augusti blir det minst 500 operationer per dag med toppar som når 600.

Annons

– I sommar har vi alla möjligheter att nå 600 operationer, uppger källor vid kontrolltornet för Diario Sur.

Den 14 juli är en söndag och dessutom mitt i månaden då många tvåveckorsturister startar eller avbryter sin semester.

Läs mer: Grattis Málaga flygplats 100 år

Juli ser ut att bli den trafiktätaste månaden. Fram till mitten av augusti blir flygtrafiken intensiv vid Málaga flygplats för att sedan avta sista halvan av augusti.

Flygledningssystemet vid Málaga flygplats har byggts ut för att klara fler starter och landningar. Tidigare klarade kontrolltornet att hantera 46 ”rörelser”, en siffra som nu har ökat till 65 ”rörelser” per timme.

Flyg startar i regel alltid mot vinden då vinden får planet att lyfta. Eftersom det i regel blåser österifrån används rullbana 12 (den nya) för landningar och rullbana 13 (den gamla) för starter.

När det är västlig vind eller ”el terral” används den nya rullbanan för starter och den äldre för landningar.