Parlamentet i Katalonien har under fredagsmorgonen röstat i frågan om tjurfäktningens vara eller inte vara i regionen Katalonien. 67 parlamentsledamöter röstade för ett förbud mot tjurfäktning medan 59 röstade för att tjurfäktning i fortsättning skulle tillåtas. Fem ledamöter avstod från att rösta. Det skriver dagstidningen ABC.

180.000 namnunderskrifter har samlats som vill stoppa tjurfäktningen och förändra djurskyddslagen Ley de Protección de Animales och artikel 6 del Decreto Legislativo 2/2008.

Att använda djur i underhållning så att de skadas och lider har tidigare varit förbjudet. Däremot har det funnits ett undantag vid festivaler eller andra festligheter.

Fram till idag har två lobbygrupper, för och emot tjurfäktning, försökt att påverka parlamentsledamöterna.

Annons

Dagstidningen ABC uppger idag att plattformen ”Prou!” som stöder tjurfäktning har överlämnat ett manifest till ledamöterna för partierna CiU och PSC som har 48 respektive 37 ledamöter.

Socialisterna har föreslagit en sluten omröstning bland de 135 ledmöter som sitter i parlamentet.

Omröstningen väcker stor uppmärksamhet och ABC rapporterar att utländska medier som The Times, fransk tv, Associated Press, Reuters och Al Jazeera är på plats.