En av åtgärderna med den nya arbetsmarknadsreformen är att underlätta för företagen att göra sig av med anställda i ett försök att åtgärda den skyhöga arbetslösheten.

”Regeringen vill dels komma åt skevheten på arbetsmarknaden och dels göra det billigare för företag att friställa arbetare”, säger Niklas Bremberg, statsvetare vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

Regeringschefen Mariano Rajoy sade tidigare i veckan att arbetslöshetssiffrorna väntas öka ytterligare under året och att reformen kan leda till storstrejk.

En del av arbetsreformen går ut på att sänka antalet dagar en person som blir avskedad får betalt. Fram till nu har den anställde för varje inarbetat år fått 45 dagars lön vid avsked. Den här nivån sänks till 33 dagar för att göra det billigare för företagen att anpassa arbetsstyrkan efter konjunkturen.

I stället vill regeringen skapa mer individanpassade avtal. Dessutom vill regeringen underlätta för företagen att anställa unga genom erbjuda företagen olika sorters premier.

De nya reformerna underminerar de spanska fackförbundens inflytande och ger företagen större makt. Fackförbundet Comisiones Obreras (CCOO) ordförande Ignacio Fernández Toxo sa under söndagen i en radiointervju för Cadena SER att han under måndagen vill träffa arbetsmarknadsministern Fátima Báñez för att informera sig om läget.

Fackförbunden UGT och CCOO har meddelat att de kommer att undersöka alla aspekter kring reformen om den bryter mot spansk grundlag eller om det är en form av diskriminering. De menar även att reformen kommer att leda till ytterligare sex miljoner arbetslösa.

Fackförbundens ordföranden kommer även att under måndagen möta PSOE:s partiledare Alfredo Pérez Rubalcaba för att tillsammans analysera arbetsmarknadsreformen.

Politiska bedömare menar att ännu tuffare reformer kommer att presenteras efter det andalusiska valet den 25 mars. Samtliga opinionsundersökningar visar att Partido Popular kommer att vinna regionvalet i Andalusien och få egen majoritet.