Alex Westin, Olof Montelius, Rolf Johansson och Tage Skoog är medlemmar i den Svenska kyrkan i Fuengirola. Som Svenska Magasinet tidigare har berättat har de bildat ”kyrkvärnet”, stödgruppen som på mycket frivillig basis arbetar hårt för att behålla kyrkan. Enligt stödgruppen finns det många frågetecken som måste rätas ut.

På onsdag den 13 april klockan 17 ska vårstämman vid Svenska kyrkan i Fuengirola hållas där medlemmarna har chansen att prata sig samman. Eftersom kyrkolokalerna ska säljas via marknadsmässigt pris, så är givetvis en väsentlig fråga vad marknaden värderar lokalerna till för pris? Har vi råd, eller kan vi hitta vägar för att få råd, frågar de fyra medlemmarna sig.

-Det är också en fråga om hur man läser de stadgar som finns inom SKUT. Förmodligen står det där, att om verksamheten upphör så skall allt som finns övergå till SKUT. Trots att det är människor här nere som skapat verksamheten eller egendomarna? Hur blir det med bostaden för kyrkoherden som köptes av församlingen här nere? Tar de även biblioteket som donerades till församlingen? Tar SKUT den också? Tar de alla saker som församlingsborna genom hårt arbete slitit sig till? Om vi inte anstränger oss för att behålla detta, så tar SKUT allt.
-Och hur blir det med vigslar och begravningsgudstjänster i fortsättningen? Ska det vara en kommitté som arbetar för att förbereda de gudstjänster som kyrkoherden i Torrevieja kommer hit för att hålla.

Enligt Kyrkvärnet skulle det allra bästa ha varit att SKUT behandlat Fuengirola på samma sätt som man gjorde i fallet Skagen, där man för en krona skänkte kyrkan så att verksamheten kunde fortsätta utan SKUT. I Fuengirola skulle det ha varit ett bra alternativ, enligt stödgruppen Kyrkvärnet som riktar skarp kritik mot kyrkorådet och ledningen för kyrkan i Fuengirola.
-Här har man valt att i stället administrera nedläggningen utan att komma med några synpunkter. En något konstig inställning kan tyckas.

Annons

Lennart Koskinen, biskop emeritus i Svenska kyrkan, har uppmanat stödgruppen Kyrkvärnet att ”kämpa för er kyrka”. Andra ledare i Sverige som funnits här nere och varit med om att starta upp och kämpat för att få igång verksamhet är bestörta.
-I detta läge har vi ett alldeles tyst team som leder verksamheten här nere, menar Kyrkvärnet.
-Vi hoppas att de som vill ha kvar verksamheten går till vårstämman i kyrkan den 13 april och ventilerar sina åsikter.

Om det ska bildas en egen församling utanför SKUT fordras en sammansättning dugliga människor som kan ta över verksamheten liksom en stark ledare, en eller flera som vågar ta tag i saken och som kan ro det hela i hamn. Det behövs frivilliga krafter.
-Utbudet och informationen måste bli bättre. Vi måste ha aktiviteter som församlingen gillar. Verksamheter som drar folk till kyrkan och som därmed får känsla av samhörighet med densamma, menar de fyra medlemmarna Alex Westin, Olof Montelius, Rolf Johansson och Tage Skoog i Kyrkvärnet.