Från Algeciras i södra Spanien till Rotterdam i Nederländerna. I framtiden blir det en sjöfartskorridor för grönt väte med Cepsa.

Nederländernas kung Willem-Alexander och Spanien kung Felipe VI medverkade på onsdagen.

Algeciras är startpunkten i den sjöfartskorridor som ansluter till Rotterdam. Det är en satsning som är nyckeln i att påskynda övergången och framför allt säkerställa energin efter kriget i Ukraina som avslöjade EU:s stora beroende av Ryssland.

Nederländernas kung Willem-Alexander och Spanien kung Felipe VI var i Algeciras.

Grönt väte definieras som väte som produceras genom att vatten spjälkas i väte och syre med hjälp av förnybar el. Använder man el från förnybara källor som sol eller vind brukar vätgasen kallas ”grön”, det vill säga fossilfri.

Det är vätgas producerad på det sättet som lyfts som en möjlighet i Europas energiomställningen.

På onsdagen undertecknades avtalet mellan Cepsa och de multinationella europeiska företagen, norska Yara och nederländska Gasunie.

Den framtida sjöfartskorridoren bidrar till att skapa en förnybar energiförsörjningskedja för att minska koldioxidutsläppen från industri och sjöfart. Från Rotterdam ska grönt väte distribueras vidare för att nå ett stort antal industrier i centrala och norra Europa.

Cepsas nya satsning med grön ammoniak och anläggningen Parque Energético San Roque i Cádizprovinsen får en årlig produktionskapacitet på 750.000 ton vilket minskar utsläppen med tre miljoner ton koldioxid (CO2).

Läs mer: På klassisk spionmark i Algeciras

Grön ammoniak tillverkas av fossilfria råvaror och vätgasen produceras genom elektrolys där förnybar energi som exempelvis vindkraft används.

Anläggningen blir den största i Europa och kommer att vara i drift 2027. Det innebär en investering på en miljard euro och det skapas 3.300 arbetstillfällen.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.