Kungen har blivit jagad efter en serie påstådda skandaler och misstag. Enligt journalisten Fermín Urbiola är kungen en man med dygder och brister. Samtidigt är han en statschef som kan visa största tillgivenhet för den nyss avlidne kommunisten Carillo och samtidigt visa samma kärlek till påven.

Det är journalisten Fermín Urbiola som nyligen har gett ut en biografi om den spanske monarken Juan Carlos I med titeln ”Palabra de rey” (Espasa).

Undersökningar visar att den spanska monarkin har sjunkit något i popularitet.
”Visst. Men kom ihåg att vi befinner oss i ekonomisk kris. Och det gör att det spanska folket ifrågasätter företagsledare, fackföreningar, politiker och monarkin. Men trots det är kungen en hörnsten i Spanien”.

Enligt journalisten Fermín Urbiola har kungen förtjänat sin lön, han har även rätt till att någon gång slappna av. Trots det bad kungen om ursäkt för jaktresan i april.
”En sådan rättelse värdesätter jag” säger Fermín Urbiola.

Annons

Den 5 januari fyller H. M. Konungen 75 år och den spanske monarken tänker inte abdikera.
”Nyligen sa kungen till mig att han fortfarande har så mycket att göra…”.

Som femåring och med blödande fötter hade Juanito fått lära sig att ”en Borbón inte gråter i sängen”. Fermín Urbiola beskriver kungen som skiljd från sin familj och en bricka i spelet mellan pappan don Juan och General Franco.