Spaniens kung don Juan Carlos träffade under gårdagen spanska yrkesfiskare i Algeciras och La Línea för att försäkra dem att ”vi stödjer er i ert arbete och att vi arbetar för er i konflikten med Gibraltar”.

Sedan mars månad tillbaka har myndigheterna förbjudit spanska yrkesfiskare att passera genom vattnen som tillhör Gibraltar. Yrkesfiskarna känner sig trakasserade.

Nyhetsbyrån Europa Press citerar idag Carlos Domínguez, generalsekreteraren för jordbruksdepartementet, Pesca del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, där även fiskerinäringen ingår. Han säger att ”konflikten inte handlar om fiskeri eller miljö, det handlar om politik”.

Kung Juan Carlos landade med helikopter i Algeciras hamn och händelsen bevakades av 70 journalister och kameramän. Kungen var klädd i sommaruniform när han anlände till piren ”muelle Juan Carlos I” som bär kungens namn. Hans Majestät Konungen var och invigde piren för exakt 12 år sedan.

Annons

Europa Press rapporterar att nyfikna invånare hade samlats för att se en skymt av kungen. Det var hurrarop och ”Viva España” medan andra ropade ”República otra vez”, Republik igen, och viftade med republikens flagga.