En ny bok av journalisten, författaren och universitetsprofessorn Vicente Clavero handlar om den spanske kungen Alfonso XIII som under 28 år regerade i Spanien men som trots det har fallit i glömska. Alfonso XIII var den nuvarande kungens farfars far.

Boken ”No esperes al rey” (Anantes) beskriver en kung som levde i en stormig tid och valde att lämna landet den 14 april 1931 då den andra republiken utropades i Spanien. Enligt författaren Vicente Clavero var kung Alfonso XIII övertygad om att han skulle återvända till Spanien som kung.

”Kungen var övertygad om att Republiken en dag skulle vissna och att invånarna skulle försvara hans återkomst. Varför inte abdikera men ”tillfälligt” resonerade kung Alfonso XIII som också var övertygad om att Franco skulle insätta honom på tronen” säger Vicente Clavero.

”Det kom som en överraskning för Alfonso XIII när Franco utropades till statschef den 1 oktober 1936 i Burgos av sina egna. Då började han att inse att allt inte gick som han tänkt sig och förhoppningarna om att återvända till Spanien en dag minskade”.

Franco glömde Alfonso XIII och det berodde på två saker. Kungen stod inte upp för diktatorn Primo de Rivera 1930 vilket gjorde att han föll. För det andra lämnade Alfonso XIII Spanien den 14 april utan motstånd. Franco trodde inte att Alfonso XIII skulle återvända till Spanien. Han hade förlorat sitt hjärta för Spanien resonerade Franco.

Alfonso XIII gjorde dock flera positiva saker. Under första världskriget tog han pengar ur egen ficka och startade institutionen ”Oficina pro-cautivos” som hjälpte krigsoffer att ta sig till Spanien som under kriget var neutralt.

Totalt rörde det sig om 70.000 civila, 21.000 soldater och 136.000 krigsfångar som fick komma till Spanien.

1928 kom Alfonso XIII till Sverige och Stockholm och i samband med besökte köptes Prins Carls Palats som blev Spaniens ambassad och bostad åt ambassadören.

Alfonso XIII dog i exil i Rom den 28 februari 1941. Anrika Prins Carls Palats spanskt residens sedan 1928