På söndagen begravdes Miguel Ángel och David Pérez som var de två gendarmer vid Guardia Civil som omkom i fredags efter att de hade blivit överkörda av den båt som narkotikasmugglare färdades i vid hamnen i Barbate i Cádizprovinen.

Änkan till en av de omkomna, David Pérez Carracedo, vägrade på söndagen att inrikesministern Fernando Grande-Marlaska skulle placera utmärkelsen Cruz de Oro de la Orden del Mérito på kistan.

– Det var inte hans önskan att få den av Marlaska, sa änkan.

Begravningsceremonier hölls för de två omkomna i katredralen i Cádiz samt i Pamplona. Kistorna var täckta med den spanska flaggan och en krans av blommor, och bars på axlarna av kollegor från Guardia Civil.

Annons

Efter händelsen i fredags riktas kritik mot Spaniens regering. Landets narkotikapolis är under konstant tryck då stora mängder narkotika förs in i Europa via Spanien.

Gibraltarsund är ett av de främsta områdena när det gäller smuggling av droger, främst hasch från Nordafrika. Med snabba båtar transporteras drogerna in i Spanien.

I fredags blev flera gendarmer ur Guardia Civil påkörda av en sådan snabbgående båt i samband med en jakt då narkotikasmugglare hade gömt sig i hamnen för att ta skydd mot en storm. För två av dem var skadorna så allvarliga så att de avled.

Polisen har gripit sex personer. Polisen har tagit del av narkotikasmugglarnas kommunikation.

”Så ja, de dör som små hundar” kommenterar en av narkotikasmugglarna händelsen där flera i Guardia Civil blev överkörda.

På söndagen riktas kritik mot inrikesministern Fernando Grande-Marlaska och flera kräver idag hans avgång för bristande handlingskraft och ansvar i kampen mot narkotikahandel.

Narkotikagängen har blivit alltmer våldsamma och ligger hela tiden steget före. Polisen och Guardia Civil saknar resurser.

Talespersonen för anställda inom Guardia Civil (Jucil), Agustín Leal, kräver nu ett brådskande möte. Han varnar för att rättsstatsprincipen håller på att gå förlorad i den här delen av Spanien eftersom narkotikaligorna styr på gatorna.

De omkomna är Miguel Ángel Gómez González, 39, hemmahörande i San Fernando (Cádiz) de närmaste anhöriga är flickvännen och en dotter. Den andre är David Pérez Carracedo från Barcelona. Han var gift och hade två barn.

Miguel Ángel och David Pérez var undervattensspecialister i den avdelning inom Guardia Civil som går under förkortningen (Grupo de Especialistas en Actividades Subacuáticas).

På måndagen klockan 10 kommer häktningsförhandlingar att hållas.

Klockan 12 på måndagen kommer det att hållas en tyst minut över hela Spanien. I Málaga vid kommunhuset och i Fuengirola på plaza de España klockan 12 bland annat.