Idag greps borgmästaren i Alcaucín, José Manuel Martín (PSOE). En genomgång idag av mediers uppgifter visar att det har riktats kritik mot kommunen under lång tid.

Det är framför allt miljöaktivister som har pekat på att kommunen med 2.469 invånare och som omfattar 46 kvadratkilometer har utsatts för ett ”angrepp på traditionell stadsplanering”. Det visar en rapport från november 2006 som skickades till miljöbyrån, Fiscalía de Medio Ambiente.

Enligt miljöorganisationen El Gabinete de Estudios de la Naturaleza de la Axarquía, GENA-Ecologistas en Acción har det byggts cirka 20.000 bostäder i området Axarquía de senaste åren. Många kritiska röster har höjts mot exploateringen.

Enligt uppgifter från motsvarigheten till statistiska centralbyrån, Instituto Nacional de Estadística (INE), ökade antalet invånare i Alcaucín med åtta procent mellan 2007 och 2008 till 2.469 invånare. Från året 2000 har invånarantalet ökat med 63,4 procent.

Annons

Enligt polisen har förutom borgmästaren i Alcaucín ytterligare tolv personer gripts för olika brott av korruption i samband med stadsplanering. Gripandet går under namnet ”Operacion Arcos”.

Bland de gripna finns även familjemedlemmar till borgmästaren, två arkitekter och andra affärsmän plus en mellanhand, enligt nyhetsbyrån Efe.