Den är utrotningshotad men kommer numera regelbundet till lagunen Trébol vid Charca de Suárez utanför Motril på Costa Tropical. Kopparanden är mycket speciell.

Kopparanden är mindre jämfört med andra änder, den är knubbig, har vitt huvud och när parningssäsongen börjar får näbben en allt blåare färg. Annars är den grå.

Kopparanden lever i grunda vegetationsrika slättsjöar. Den är en allätare som främst lever av vattenväxter och den dyker efter föda. Den flyger ogärna och simmar hellre för att undvika fara.

Fågeln örekommer utspritt och mycket lokalt från Medelhavsområdet till Centralasien. På den iberiska halvön finns den ovanliga fågeln i Albufera de Adra och vid flodmynningen av Guadalhorce i Málaga. Sedan några år tillbaka har kopparanden börjat dyka upp i Motril där den brukar observeras i mars och april samt i början på hösten.

Annons

Enligt Mariano Paracuellos som är forskare inom ekologi och vattenbruk och tillhör en ornitologiska förening finns det cirka två tusen exemplar av fågeln i Spanien.

Vi har tidigare berättat om den ovanliga kamsothönan som också finns i lagunen vid Motril.