En av de fyra misstänkta jihadister som greps i Madridområdet igår är den kände marockanen Aziz Zaghnane som är chef i en filial till bolaget Adecco. Guardia Civils antiterroriststyrka blev mycket överraskade när det visade sig att bakom pseudonymen till en jihadistcell i Madrid som har specialiserat sig på att rekrytera frivilliga till kriget i Syrien stod en känd företagsledare och ”headhunter”.

Domaren Carmen Lamela vid Spaniens nationaldomstol beslutade att gripa den marockanske medborgaren Aziz Zaghnane som är en känd ledare för reklamföretaget Lee Hecht Harrison-España som är en filial till multinationella Adecco SA som är ett multinationellt företag i bemanningsbranschen, enligt egen uppgift världens största, och listat på Fortunes Global 500-lista. Koncernen sysslar också med konsulting och rekrytering.

Den 40-årige Aziz Zaghnane beskrivs i spanska medier i dag som en mycket känd och populär ”headhunter” som igår greps i sin bostad på calle del Gran Capitán i Pinto, en förort till Madrid, där han levde med sin mexikanska hustru som konverterat till islam med sina två barn, två och fyra år gamla.

Vid företaget Lee Hecht Harrison-España som har sitt kontor på Avenida General Perón 38 var kollegerna i stor chock efter gripandet. Zaghnane beskrivs som en vanlig familjefar som jobbade hårt och inte hade visat några tecken på att radikaliserats.

Annons

Enligt specialister vid Guardia Civil har man tidigare aldrig gripit en person med en sådan hög professionell profil som Zaghnane. Mannen beskrivs som en expert på internet, sociala nätverk och att hitta arbetstillfällen på tillväxtmarknader. Fyra medlemmar i jihadistcell i Madrid greps i morse