Den statliga tv-kanalen 2M i Marocko sände nyligen ett program som visade hur misshandlade kvinnor döljer ansiktsskador med makeup. Programmet sändes bara två dagar för den Internationella dagen mot våld mot kvinnor 25 november. Nyheten har fått stor uppmärksamhet i spansk media.

I programmet ”Sabahyate” gavs handledning och tips på hur marockanska misshandlade kvinnor som blivit utsatta för könsrelaterat våld steg för steg kan dölja slag i ansiktet med makeup, och fortsätta att leva som om ingenting har hänt.

Efter programmet på den marockanska statliga tv-kanalen 2M bröt kontroverser ut som senare spred sig utanför landets gränser via nätverket Change.org skriver nyhetsbyrån Europa Press. Marockanska kvinnor ber om stöd och kräver att regeringen ingriper mot tv-programmet.

Parallellt driver en annan grupp kvinnor ett upprop där man uppmanar drabbade kvinnorna att rapportera misshandel och att inte använda makeup för att dölja könsrelaterat våld.

Annons

Efter flera klagomål har tv-kanalen tagit bort inslaget från sin webbplats. 2M ber om ursäkt för inslaget eftersom det står i direkt motsättning till tv-kanalens inställning till könsrelaterat våld.