Nu är det säsong för den trevliga traditionen med rostade kastanjer. Julian Gagliano och kompisen David står i Fuengirola framför saluhallen Mercacentro alla dagar i veckan mellan klockan 16.30 till 21.30.

Även om verksamheter som barer och restauranger ska stänga klockan 18 så har gatuförsäljarna av rostade kastanjer rätt att arbeta och sälja efter klockan 18.

Dessa gatuförsäljare anses av flera kommuner i provinsen Málaga som en basprodukt, som en väsentlig tjänst, och de tillåts hålla öppet fram till klockan 21.30 alla kvällar i veckan. Och vi andra som gillar traditionen med rostade kastanjer på hösten tackar och tar emot.

En promenad i skymningen till närmaste ”las castañas” gillas av många. Röken, dofterna och pappersstruten fylld med varma rostade kastanjer lätt saltade uppskattas av många.

Det är höstmys att sitta och skala rostade kastanjer.

– Trots pandemin har vi kunder på kvällarna, kanske inte lika mycket som tidigare om åren. Vi räknar med att hålla på till slutet av december, säger Julian Gagliano.

Kastanjesäsongen är kort och för dem i branschen gäller det att jobba när säsongen är inne. I Valle del Genal nära Ronda växer mycket kastanjeträd. Men på grund av torkan minskar skörden för varje år. Kastanjerna från Ronda skördas normalt tidigt på hösten.

De kastanjer som Julian och David säljer kommer från norra Spanien. De smakar utsökt, inte för torra, utan i stället den där nötaktiga söta smaken, kan Svenska Magasinets utsände rapportera.

Upplever du rostade kastanjer som torra, lägg på en klick smör.