”Hej allesammans. Vi gjorde ett olyckligt misstag i Marinaleda. Och för det ber jag om ursäkt”. Cristina Pardo journalist på tv-kanalen La Sexta skriver på sitt Twitter-konto och ber om ursäkt efter att i söndagens program ”Liarla Pardo” jagat VOX-väljare i byn Marinaleda.

Marinaleda med 2.600 invånare beskrivs ofta som en kommunistisk bastion i Andalusien. Här har den gamle kommunisten José Manuel Sánchez Gordillo varit borgmästare sedan 1979. Vid det senaste valet i Andalusien 2 december var det 44 invånare som röstade på VOX.

Journalisten Cristina Pardo på tv-kanalen La Sexta som har en vänsterprägel reste dit för att kartlägga vilka 44 som hade röstat på VOX som av vissa beskrivs som ett främlingsfientligt parti långt ut på högerkanten. Journalisten, utrustad med mikrofon och kamera, ringde på folks dörrar för att hitta de 44 VOX-rösterna.

Jakten på VOX-väljare utlöste ett ramaskri i sociala nätverk. En stämning från partiet hängde i luften mot La Sexta ”för att förfölja väljare som röstat i ett demokratiskt val”.

Annons

VOX skriver på sitt Twitterkonto att ”La Sexta har passerat alla demokratiska gränser och god pressetik genom att försöka kartlägga var VOX-väljare bor. De kommer att stå som ansvariga för vad som kan hända med väljarna”.

Producenten på La Sexta har därefter gjort en ”pudel” och bett om ursäkt. ”Med tanke på reaktionen borde aldrig detta reportage ha gjorts. Vi återupprepar vår ursäkt till de som känner sig förolämpad. Det kommer inte att hända igen”.