Att lokalvalen börjar närma sig står helt klart efter helgen politiska möten där partiernas borgmästarkandidater har presenterats. Regeringschefen och partiledaren för PSOE Pedro Sánchez var i Málaga i helgen i samband med att partiets borgmästarkandidat för Málasga presenterades inför 1.500 anhängare.

Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez tog regeringsplanet Falcon från Goyafestivalen i Sevilla till Málaga. Han försvarar användningen av regeringsplanet i samband med ett partimöte i Málaga med att han samtidigt hade ett möte på teknologiska parken.

Spaniens största parti, socialistpartiet PSOE, trampar vatten i Málaga sedan 1995. Sedan dess har Partido Popular varit största parti och innehaft borgmästarposdten.

Läs mer: Dags att anmäla sig till röstlängden inför lokalval

– Vi känner ett starkt för Daniel Pérez som går för seger, sa en övertygad Pedro Sánchez.

Annons

Sánchez lutar sig mot senaste valresultatet där PSOE tillsammans med Unidas Podemos fick 15 mandat och var mycket nära att få till ett skifte sedan 1995. Tack vare stöd från Ciudadanos kunde Partido Popular regear vidare.

– Daniel Pérez är borgmästaren för folket i kvarteren, upprepade Pedro Sánchez och betonade att bostadssituationen i Málaga måste lösas. Allt högre bostadspriser gör det omöjligt för vanligt folk att köpa eller hyra.

Partido Populars valsamordnare Elías Bendodo talade i Torremolinos

I lördags framträdde Partido Populars valsamordnare Elísas Bendodo i Torremolinos tillsammans med partiets borgmästarkandidater Margarita del Cid (Torremolinos), Ana Mula (Fuengirola), Antonia Ledesma (Alhaurín el Grande) och Joaquín Villanova (Alhaurín de la Torre).

Bendodo håller Pedro Sánchez ansvarig för de oönskade konsekvenserna av samtyckeslagen, ”bara ja är ja” som har inneburit sänkta straff för 500 våldtäktsmän och sexbrottslingar och där 50 har blivit frisläppta från fängelsestraff.

– Den 28 maj är också ett allmänt val. Spanjorerna kan säga ja eller nej till Sánchez politik, säger Elías Bendodo.

Vid lokalvalen i Spanien kan svenskar och andra EU-medborgare delta. Kravet är att de är mantalsskrivna och står inskrivna i vallängden.