Den 28 maj är det kommunalval i Spanien. Som unionsmedborgare har svenskar rätt till att rösta i de spanska lokalvalen. Enda kravet är att du är resident och anmäler dig till röstlängden.

Kommuner har börjat gå ut med information om att anmäla sig till röstlängden. Fuengirola kommun har bland annat skickat ut brev till alla mantalsskrivna EU-medborgare och icke EU-medborgare.

För EU-medborgare gäller det att anmäla sig till röstlängden senast den 30 januari 2023. För icke EU-medborgare gäller 15 januari 2023 som senaste dag.

Blanketten för EU-medborgare att anmäla sig till röstlängden heter ”Censo electoral de ciudadanos de la Unión Europea, no españoles, residentes en España” som du hittar genom att klicka HÄR.

Anmälan till röstlängden kan göras online (i Fuengirola: estadistica@fuengirola.org), via post eller genom besök på kommunhuset vid OCE (Oficina del Censo Electoral). Glöm inte att ta med en kopia av passet.

Vid de olika kommunkontoren finns en så kallad röstlängd eller Lista del Censo Electoral. Vid din anmälan till röstlängden tar du med dig din mantalsskrivning (Empadronamiento) i kommunen.

För att kunna göra en mantalsskrivning måste du ha intyg på att du bor i kommunen på en viss adress. Intyget kan vara hyreskontrakt, lagfart eller elräkning, vattenräkning som är utställd på ditt namn. NIE-nummer, registreringsbeviset i att du är registrerad i Spanien samt pass tar du också med vid mantalsskrivningen.

Den 28 maj 2023 hålls nästa kommunalval. En mandatperiod är på fyra år. Kandidater på listan till kommunfullmäktige avgör partierna helt själva. Du får inte stryka något namn på listan. Skriver du på valsedeln ogiltigförklaras din röst.

Nästa år sammanfaller kommunalvalen i Spanien med EU-valet som du också har möjlighet att delta i.