Det ser inte ut som att det kommer att komma tillräckligt med nederbörd under nästa månad för att stoppa de planerade vattenrestriktionerna. 

Spaniens meteorologiska institut, Aemet, förutspår en svag månad när det gäller regn i Andalusien. För att motverka den pågående torkan hade kraftig nederbörd varit mycket önskvärt. 

Aemet har också kommenterat en förändring i mönstret under vintermånaderna. Vi ser inte längre de “långa oavbrutna stormar” som förr var vanliga. Då kunde regionen uppleva veckor av konstant pågående regn som hjälpte till att fylla på vattenreservoarer. 

Detta sades i ett uttalande från Aemets delegat i Andalusien, Juan de Dios del Pino. Han kommenterade också att om det regnar över huvud taget under den första halvan av februari så kommer det att vara mycket lite. Under den senare hälften väntas mer regn men fortfarande på nivåer som är under genomsnittet. 

Annons

I en intervju på Canal Sur berättade del Pino att vi får en “svag februari när det gäller nederbörd som inte kommer ge nog med regn för att lyfta oss ur torkan”. Han varnade också för att prognosen för mars fortfarande är mycket osäker och inte ännu tillförlitlig. 

Vidare förklarade han att det inte bara är mängden nederbörd som är viktig, utan även hur den faller. Som exempel tog han upp januari då regionen upplevde två stormar. Först var det Irene som mest blötte ned marken och sedan Juan. På grund av att marken redan var förhållandevis blöt kunde först då en större mängd vatten rinna undan och nå reservoarerna. 

“Om allt regn som föll i januari hade nått reservoarerna hade vi haft 30 procent mer vatten idag och reservoarerna skulle stå i 50 procent av sin kapacitet”, tillade han. Han påpekar också att regionen aldrig har haft så mycket regn under en månad som nu krävs för att undvika att regionregeringen inför ytterligare restriktioner under sommaren. 

Del Pino förklarade dessutom att nederbörden på vintern har varit lägre än genomsnittet de senaste tio åren. Årstiden har dessutom halkat ned från första till tredje plats när det gäller regnfall, efter våren och hösten. 

Han påminde om tidigare vintrar som medförde “långa stormar, utan mycket vind, och mycket nederbörd med hela veckor av regn”. Numera ser Andalusien mest korta intensiva stormar som kan lämna mycket vatten på vissa platser och inget alls på andra, och med en totalt sett mycket mindre mängd.