Kriminella ungdomsgäng, professionella våldsverkare, anarkister och vänsterextremister. Det finns många orsaker till att Spanien upplever en upptrappning av våld i samhället.

”Våldet har trappats upp och det syftar till att destabilisera det demokratiska systemet och rättsstaten”. Det säger den spanske polischefen Ignacio Cosidó efter att domstolsmyndigheten Consejo General del Poder Judicial inte godkänt landets nya säkerhetslagstiftning.

Lagen som skulle ge säkerhetsstyrkorna utökade befogenheter med undersökningar, arresteringar och kontroller menar domstolsmyndigheten är olaglig. Lagen som fått smeknamnet ”ley Fernández” efter inrikesministern beskrivs som författningsvidrig.

Den beskrivs som grundlagsstridig och har en ”mycket svår passform i konstitutionen”.

Annons

Senaste lördagen skadades 67 poliser i Madrid i samband med demonstrationen ”Marchas de la Dignidad”. Tidigare har polisen gjort tillslag mot större kriminella latinamerikanska gäng som börjat etablera sig i Spanien. Omkring 300 poliser från det halvmilitära civilgardet genomförde i början av veckan 28 tillslag i flera städer mot ökända Mara Salvatrucha (MS-13).

Polisen har varnat för ett växande hot från brottsliga gatugäng från Latinamerika. I ett Spanien präglat av ekonomisk kris och hög arbetslöshet känner sig många ungdomar marginaliserade. Ungdomsarbetslösheten ligger på över 50 procent och framtidsutsikterna är bleka.

I dag finns enligt polisen flera grupper från Latinamerika i Spanien. I Madrid uppgår antalet gängmedlemmar till 300, de flesta i åldern 14-25 år.