Det blir Mariano Rajoy, partiledare för Partido Popular, som fick flest röster vid gårdagens val som får till uppgift att bilda en regering. Det blir en process som kommer att pågå under flera veckor mycket beroende på de avbrott som väntar i samband med jul och nyårshelgerna.

Den 13 januari ska officiellt en en kandidat till posten som premiärminister presenteras. Enligt artikel 99 i den spanska konstitutionen ska kung Felipe VI föreslå kongressen att rösta fram en premiärministerkandidat. Resultatet beror helt på de samtal och överenskommelser som Mariano Rajoy lyckas göra fram till dess.

Om inte kandidaten till premiärministerposten får majoritet det vill säga 176 röster görs en ny omröstning i kongressen två dagar senare. Blir det samma resultat i andra valomgången att inte premiärministerkandidaten får 176 rösterna startar processen från början igen.

Konstitutionen säger att kung Felipe VI kommer att möta partiledarna och att Pedro Sanchez, partiledare för PSOE som blev nästa största parti, får möjlighet att bilda en regering.

Om inte PSOE-ledaren lyckas bilda en vänsterregering väntar nyval. Efter två månader eller 60 dagar blir i så fall kung Felipe VI tvungen att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Ofta sker ett nyval då man inte lyckas bilda ny regering.

Om vi granskar blocken PP-Ciudadanos samt PSOE-Podemos så har de respektive blocken i dagsläget 163 och 159 mandat i kongressen. Det finns dock inga tecken på att något av partierna vill samarbeta med varandra.

Rajoy har i dagsläget mycket svårt att bilda en regering då bara Ciudadanos kan tänka sig att lägga ned sina röster. Rajoy kan bilda regering om PSOE också väljer att lägga ned sina röster när kongressen ska välja premiärministerkandidat.

”Spanien behöver stabilitet, säkerhet, tillit och förtroende” säger Mariano Rajoy och tillägger att ”vi ny behöver samtala mycket, föra dialog, nå överenskommelser och avtal. Jag ska försöka göra detta”.