På fredag invigs de olympiska spelen i Peking. Det blir de största olympiska spelen någonsin. I flera veckor har SvT gjort reklam för att man sänder 700 timmar från sommar-OS. Men svenskar bosatta i Spanien och med SvT Europa går miste om hela idrottsfesten

-Jo, det är sant. På grund av ett avtal om att vi inte får sända utanför Europas gränser blir det inga sändningar från sommar-OS i Peking, bekräftar Tapio Tuominen, vid SvT Europa, för Svenska Magasinets nätupplaga.

När SvT Europa för ett tag sedan utökade sina sändningar till hela världen betydde det också restriktioner i sändningsrättigheterna. Under vinter-OS 2006 visade SvT Europa hela idrottsfesten. Då kunde SvT:s sändning tas ned i Europa vilket betydde att svenskar i Spanien kunde följa OS-festen med svenska kommentarorer bland annat.

Från nu blir det inga fler OS-sändningar eftersom SvT Europa sänder över hela världen. Det betyder att svenskar med SvT Europa i Spanien även går miste om vinter-OS 2010 i Kanada och sommar-OS i London 2012.

Annons

Redan nu har många utlandssvenskar reagerat kritiskt till försämringen. En av anledningarna till att utlandssvenskar väljer att installera svensk tv är för att kunna få den ”svenska vinkeln” i form av intervjuer och expertkommentarer från stora idrottsevenemang.

Om det i framtiden återigen skulle bli möjligt för SvT Europa att visa OS så krävs det ett nytt sändningsavtal. Det kostar mer än det smakar, och att återgå till att bara sända över Europa är knappast troligt.

Det tyder på att OS är ett avslutat kapitel i SvT Europa.

Bildtext/ Svenska tv-tittare i Spanien går miste om OS och svenska friidrottstjejer i SvT Europa